Draagt een locker bij
aan de klimaatdoelstelling van 2050?

Draagt een locker bij aan de klimaatdoelstelling van 2050?

Draagt een locker bij aan de klimaatdoelstelling van 2050? Het antwoord is ja. Het klimaatakkoord is duidelijk: 95% minder CO₂ ten opzichte van 1990. Om dit doel te bereiken hebben de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties een klimaatakkoord gesloten. In dit akkoord wordt ook een tussenstap vermeldt, 49% minder CO₂ uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.

 

Update: lees direct meer over de doorontwikkeling van locker Zero

Klimaatakkoord van 2050: CO₂ -arme industrie

In grote lijnen is het klimaatakkoord, onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid, bekend en duidelijk voor de Nederlandse bevolking. Het betreft maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan om hiermee de opwarming van de aarde te beperken.  In onze eigen privé omgeving zien we dat er grote stappen worden genomen; zonnepanelen, elektrische auto’s, woonwijken van het gas af, subsidie bij het isoleren van je woning en noem maar op. Ook het bedrijfsleven heeft te maken met maatregelen uit dit klimaatakkoord. Zo wordt er ingezet op de ontwikkeling van duurzame brandstoffen, bestaat er een CO₂ heffing, moeten bussen in het openbaar vervoer 100% schoon rijden, speelt duurzame energie een steeds grotere rol en wordt circulariteit een begrip in de hele industrie. Het streven is om een CO₂ -arme industrie te realiseren in 2050. Fabrieken die draaien op duurzame elektriciteit uit zon en wind of op energie uit aardwarmte, duurzame waterstof of biogas. De grondstoffen voor producten komen uit biomassa, reststromen en -gassen en restwarmte wordt gebruikt door de industrie zelf of terug geleverd aan tuinbouw, gebouwen en woningen. Zo is de industrie naast gebruiker van energie ook producent en buffer van energie. In 2030 moet deze bedrijfstak al veel minder CO₂ uitstoten. Veel nieuwe manieren van produceren staan nog in de kinderschoenen en kosten relatief veel geld.

Een producent in duurzame oplossingen

Een producent die al veel van deze stappen gezet heeft is Brink Industrial uit Hoogeveen. Dé professional in het leveren van seriematige, klant specifieke oplossingen op het gebied van dun plaatmateriaal. Zij engineeren en produceren, volgens het concept van Industry 4.0, en denken mee om zo tot de meest duurzame en circulaire oplossing te komen. Niemand twijfelt meer aan het nut van een circulaire economie, waarbij producten en grondstoffen maximaal worden hergebruikt en waarde vernietiging wordt beperkt. Ook bij Brink Industrial zetten ze daar vol overtuiging op in, in woord én daad. Het streven is om producten, onderdelen en grondstoffen/materialen zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken. Op grote schaal kan de reststroom van een bedrijf zelfs grondstof zijn voor een ander bedrijf.

Duurzame facilitaire strategie: Locker Zero

Begin 2021 maakt het bedrijf Brink Industrial kennis met lockerleverancier Sonesto. Een solide bedrijf, met jarenlange ervaring in de lockermarkt en bestaande uit een club mensen met het juiste duurzame DNA die verder denken, ontwikkelen en willen innoveren. Want waarom steekt iedere (semi) overheidsinstelling geld in het verduurzamen van het vastgoed? Zonnepanelen op het dak, duurzame bouwmaterialen, warmtepompen, ventilatiesystemen etc. Op facilitair terrein wordt bijna vergeten dat ook op kleinere schaal deze vertaalslag gemaakt kan worden. Want afval scheiden, water besparen, meubilair hergebruiken en slim inkopen horen natuurlijk ook bij verduurzamen. En wat als een circulaire locker, want die kom je in grote hoeveelheden tegen op scholen, nu ook onderdeel kan zijn van je duurzame facilitaire strategie? Dat is ook precies de reden dat Brink Industrial en Sonesto met elkaar om de tafel zijn gaan zitten. Wat is er nodig voor een circulaire locker? Hoe circulair is circulair? Wat zijn de voorwaarden aan een locker? En kunnen we lockers ook refurbishen? Al deze vraagstukken zijn samen gekomen in de productie van de allereerste circulaire locker in de Nederlandse markt. Genaamd locker Zero. Simpelweg omdat deze locker helemaal terug kan naar nul. Modulair en circulair!

De eerste circulaire locker

Volgens het principe van Circularity-by-design ontstond de eerste circulaire locker, opgebouwd uit gerecycled staal, gericht op jarenlang probleemloos gebruik én ontworpen op toekomstig hergebruik. Het unieke un-click systeem zorgt ervoor dat ieder onderdeel afzonderlijk vervangen kan worden. Een zijpaneel krom, een kapotte deur of een versleten scharnierpen? Niet de hele lockerwand hoeft vervangen te worden, maar alleen dat ene onderdeel. Doordat het systeem modulair is, is het ook mogelijk om een bestaande lockerwand te refurbishen. En dat gebeurt allemaal op Nederlandse bodem. In Hoogeveen wordt het onderdeel als nieuw gemaakt zodat het weer geïnstalleerd kan worden in de bestaande lockerwand. Een nieuwe look en feel geven aan de lockers kan zelfs met een coating die volledig bestaat uit restafval, uit diezelfde fabriek in Hoogeveen. Volledig duurzaam en circulair.

Klimaatdoelstelling 2050

De klimaatdoelstelling : denk niet altijd in nieuw

De klimaatdoelstelling behalen wordt een hele opgave. Het vergt inzet, vertrouwen en investering in iedere laag van de bevolking. Draag een persoonlijk steentje bij door jouw afval te scheiden, een zonnepaneel te plaatsen of de verwarming een graadje lager te zetten. Maar denk ook eens na wat we op de werkvloeren allemaal kunnen bereiken? Zet duurzaam of gerecycled meubilair in, overweeg de aankoop van circulaire lockers en denk niet altijd in ‘nieuw’, hergebruik is ook zeer de moeite waard.

Contact

Het team van Sonesto staat voor je klaar. Wij denken graag met je mee in jouw duurzame en circulaire strategie op het gebied van lockers en opbergsystemen. Zo dragen wij ons steentje bij in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Zouden we hier samen meer van kunnen maken? Is het antwoord hierop ja? Dan drinken we binnenkort graag een (digitaal) kopje koffie. Neem direct contact op met onze accountmanager in jouw regio.