Locker Zero
is verbeterd

Verbeteren van een innovatie

Productinnovatie is de inspanning om als organisatie te werken aan nieuwe producten. Wanneer dat nieuwe product dan staat dan is het natuurlijk niet klaar. Want het product is bedacht en ontworpen met ervaringen uit de praktijk en kennis van de producten en de mogelijkheden. Maar als het dan eenmaal in gebruik genomen wordt, dan blijkt er bijna altijd iets beter te kunnen.

Eind vorig jaar presenteerde Sonesto de allereerste circulaire en modulaire lockerkast genaamd Zero. Een prachtig product dat al op meerdere locaties de show steelt maar ook, hoe goed er ook is nagedacht, een aantal verbeterpunten heeft. En die worden door ontwikkeld, want ook hier nemen wij pas genoegen bij 100% tevredenheid.

We ontwikkelen de lockerkast Zero op 4 hoofdpunten door:

  1. Productverbetering
  2. Esthetische kenmerken
  3. Montage gemak
  4. Efficiënt & Lean produceren

Productverbetering

Hoe goed je een productinnovatie ook bedenkt, ontwerpt en produceert in de praktijk komt er altijd wel iets boven wat je niet had verwacht. Zo signaleerde we dat, als een lockerdeurtje vastloopt, het meestal komt doordat het deurneusje net niet in de vergrendeling valt. Doordat het slot in de sponning (romp) is verwerkt is de positie van de deurneus cruciaal. Met een verplaatsing van slechts 2mm kan dit ‘probleem’ verholpen worden. Het klinkt eenvoudig, maar de engineers van Brink Industrial hadden hier toch een aardige opgave aan. De positie van een deurneusje heeft namelijk invloed op diverse onderdelen van de locker. Zoals het nu lijkt kan het deurtje niet meer vastlopen. Het toevoegen van glijlagers voorkomt tevens verhanging van de deur, wat ook weer een verbetering van het product is.

Esthetische kenmerken

Locker Zero is opgebouwd uit allemaal losse elementen. Dit maakt de locker modulair, waardoor deze aan het einde van de levensduur weer helemaal terug kan worden gebracht naar 0 (Zero). Ook maakt dit het mogelijk dat bij beschadiging of defect ieder onderdeel kan worden vervangen zonder de gehele kast uit elkaar te moeten halen. De lockerdeurenzijn tweewanding, modulair (een deur bestaat uit twee losse delen) en kunnen los van elkaar vervangen worden. Ze zijn eenvoudig los te haken van de doorlopende scharnierpen. In geval van schade of vernieling kan de betreffende deur op een eenvoudige wijze vervangen of gerepareerd worden. Bij andere lockerkolommen zien we al snel dat dan de hele kolom uit de rij moet worden verwijderd om 1 deur te vangen. De Zero deur kon ook beter. En dat hebben we gedaan. Zo worden de buiten- en binnenkant van de deur nu aan de zijkant aan elkaar gepopnageld. Als complete deur gaat het door de poedercoatstraat. De deur heeft nu 1 kleur (de popnagels worden mee gespoten in de poedercoatstraat) wat esthetisch natuurlijk veel fraaier is. Een bijkomend voordeel is dat hiermee montage uren worden bespaard en beschadiging aan de coating kunnen worden gereduceerd. Ook zijn de zettingen in de deur verbreedt waardoor het geheel steviger is en de deurdranger nog beter functioneert.

Meedenkende opdrachtgever

Als tip, van een van onze opdrachtgevers, kregen wij het verzoek om eens na te denken over sierlijsten. Zodat de overgangen van het ene naar het andere onderdeel uit het zicht verdwijnen wat de kast nog mooier maakt. Door een goede samenwerking met onze productontwikkelaar en de fabrikant zijn er nu een aantal sierlijsten ontwikkeld voor zowel de bovenzijde van de lockerkast, als zijpanelen en schuine kappen. De sierlijsten kunnen tevens mee gecoat worden in bijvoorbeeld dezelfde kleur als de plint. Ook zijn de afmetingen van de sokkel en de schuine kappen beter op elkaar afgestemd zodat het een nog mooier en strakker geheel wordt. Productinnovatie op productinnovatie.

Montagegemak

Het montage gemak van Zero lockerkasten is op de tekentafel al meegenomen, maar ook hier konden een verbetering maken, een productvernieuwing doorvoeren. Lockers moeten vaak geplaatst worden in korte periodes, zoals bijvoorbeeld de schoolvakanties. Dan zijn de locaties goed bereikbaar doordat scholieren, studenten en medewerkers heerlijk van hun vrije dagen genieten. Belangrijk is dan dat de kasten eenvoudig, snel, correct en professioneel geïnstalleerd kunnen worden. Een goede voorbereiding is het halve werk natuurlijk.

Door te werken met losse sokkels, welke eerste waterpas worden afgesteld, kunnen de lockerkolommen snel en eenvoudig geplaatst en gekoppeld worden. Het koppelen kan sinds kort nog  maar met 1 type/afmeting bouten en moeren, om fouten te reduceren en misgrijpen te voorkomen. We kiezen hierbij voor het formaat M8, zodat de lockerkolommen een sterk en stabiel geheel vormen en om de kwaliteit te garanderen.

De inzet van restmateriaal

Zoals eerder vermeld worden de sokkels eerst waterpas afgesteld. Dit kan door de verstelbare pootjes aan de onderzijde van de sokkel. Wat wel eens voorkomt is dat deze stelpootjes net iets wegzakken in zachtere vloeren of tapijt. Het gevolg is dat de kast iets zakt en niet meer waterpas staat. Dit kan problemen geven met het openen van de deurtjes. Speciaal hiervoor ontwikkelden we van restmateriaal, wat tijdens de productie van locker Zero overblijft, rozetten. Stalen plaatjes die onder de stelvoetjes geplaatst kunnen worden om puntbelasting, en daarmee verzakking, te voorkomen.  Wat tevens zorgt voor extra stabiliteit van de lockerwand is dat we het aantal stelpootjes per kolom hebben verhoogd, de sokkel is nog preciezer waterpas te stellen en de extra ondersteuning garandeert de stabiliteit.

Efficiënt produceren

Vandaag besteld, is morgen in huis. Het is niet meer weg te denken. Onze lockers zijn veelal maatwerk wat gekoppeld wordt aan een intensief productieproces, dus deze belofte willen en kunnen we niet waarmaken. Dat neemt echter niet weg dat we de productieprocessen niet zo efficiënt mogelijk hoeven in te richten. Conform Industry 5.0 is dit zeker een pijler.

Een eerder omschreven voorbeeld, het mee poedercoaten van de popnagels, is 1 van de dingen die we verder hebben uitgedacht om het proces de optimaliseren. Maar ook worden de slotplaatjes onder de loep genomen. Draadeinden worden vervangen door geïntegreerd schroefdraad en van losse afstandhouders nemen we afscheid. Deze nemen we mee in het ontwerp van het slotplaatje ansich. Losse boutjes en moertjes worden verleden tijd wat enorm veel handwerk en materiaal scheelt.

Reduceren tot het minimum

Ook wordt een standaardisatie van moeren en popnagels door gevoerd. 1 type, 1 soort, 1 afmeting. Dit voorkomt faalkosten, scheelt tijd in het zoeken daar het juiste materiaal en ziet er bovendien nog hoogwaardiger uit.

Het poedercoaten van de niet zichtbare delen van de lockerkast wordt gedaan met restpoeder. Dit zijn restanten welke zijn overgebleven bij het coaten van andere producten. Poedercoaten is een zeer efficiënte manier van lak aanbrengen, met een restafval percentage van slechts 2%. Door het gebruiken van dit restpoeder op niet zichtbare delen, is de afvalstroom in het coatingproces nihil.

We denken niet in hokjes

Door een optimale communicatie tussen klant, leverancier, gebruiker, producent en Sonesto hebben wij de allereerste circulaire locker Zero nog beter kunnen maken, kunnen vernieuwen, onze eigen productinnovatie kunnen verbeteren en aan kunnen passen aan de wens van de gebruiker. In hokjes denken is namelijk niet onze specialiteit. Uitdagende vraagstukken oplossen absoluut wel! Vragen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op:
    Ik ga akkoord met de privacyverklaring