The key to duurzaamheid
Circulaire lockers op TU Delft

Twee gebouwen van de TU Delft, EWI en Echo, hebben een duurzame make-over ondergaan. Samen met Royal Ahrend hebben wij deze projecten aangepakt: zij hebben gezorgd voor het meubilair in het EWI-gebouw, terwijl wij de lockers hebben geleverd. En dat niet zomaar: ook bestaande lockers hebben een geheel nieuw leven gekregen. Deze samenwerking belicht de veelzijdige circulaire mogelijkheden van lockers op diverse manieren. Benieuwd naar wat we precies hebben geleverd? Daar vertellen we je meer over!

Locker Zero: stijlvol én functioneel

TU Delft is voor ons geen onbekend terrein. Onze lockers hebben al vele jaren verschillende afdelingen van de universiteit ontzorgd. Voor de inrichting van twee gebouwen waren zowel nieuwe meubels als kluisjes nodig. Zo leverde Royal Ahrend de meubels bij het EWI-gebouw, wat resulteerde in een samenwerking met Sonesto. “En dat is een mooi voorbeeld van hoe twee specialismen elkaar weten te vinden én elkaar naadloos aanvullen: de werkomgevingen van Ahrend en onze lockeroplossingen”, vertelt Niels, commercieel directeur bij Sonesto. “Bovendien is het een compliment om opnieuw lockers te mogen leveren aan de universiteit!”

EWI staat voor Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Dit gebouw heeft 22 verdiepingen, waarvan 15 zijn ingericht met identieke lockers. En hoe dat in zijn werk gaat in samenwerking met de specialist in werkomgevingen? “De meubels en lockers moesten naadloos op elkaar aansluiten voor een stijlvol én functioneel geheel,” verduidelijkt Niels. “De kasten zijn op maat gemaakt, waardoor ze perfect in het interieur passen. Het zijn lage modellen waarop we houten bladen hebben laten plaatsen. Hierdoor dienen ze ook als room dividers, wat resulteert in een mooi overzicht op elke verdieping.” Dat zijn de Zero lockers: een van de meest circulaire lockers op de markt. Elk onderdeel kan afzonderlijk worden gedemonteerd en aangepast, met het oog op toekomstig hergebruik. “In combinatie met de circulaire meubels van Ahrend vormt dit een duurzaam geheel,” aldus Niels.

Zie hieronder de lockers op EWI! 

Circulair interieur? Circulaire lockers

Het andere gebouw waar we lockers hebben geleverd, is Echo: een duurzaam en energieleverend gebouw op de TU Delft Campus. Het is volledig opgebouwd uit circulaire materialen, wat vanzelfsprekend ook vraagt om een circulair interieur. Terwijl op het gebouw EWI nieuwe, op maat gemaakte lockers werden geïnstalleerd, hebben wij voor Echo bestaande lockerkasten vanuit een andere afdeling volledig gerenoveerd. Dit startte met de vraag: kunnen de lockers uit gebouw A hergebruikt worden in gebouw B met een nieuw sluitsysteem?

“Daar komen verschillende onderwerpen bij kijken: hoe zien de lockers eruit? Waar staan ze nu? Zijn ze nog bruikbaar, kunnen we ze aanpassen en hoe moeten ze eruit komen te zien?”, aldus Niels. “Let wel: de kasten waren waarschijnlijk al tientallen jaren gebruikt. Er was dus de nodige schade. Dan zijn er verschillende dingen nodig om ze weer bij de tijd te krijgen. Dat zijn onder andere nieuwe sloten, maar kunnen die wel op een nette manier in de kluisjes gemonteerd worden? Wij zagen mogelijkheden, dus we gingen ervoor.”

Van oud naar nieuw: een volledige metamorfose

Zo geschiedde: we hebben alle kolommen losgekoppeld, waarna ze een make-over kregen. “Een nieuw slot plaats je niet zomaar. Bovendien was geen deur gelijk. Dus hoe staat de deur? Moet het gat een beetje naar links of naar rechts? Dat kwam heel precies.” Want wat eerst een batterijsysteem was, werd een bekabeld systeem. Hierbij houdt de gebruiker bijvoorbeeld een campuskaart bij de terminal, waardoor automatisch een locker wordt toegewezen. Het systeem herkent ook rolstoelgebruikers, waardoor in deze gevallen alleen laaggeplaatste lockers beschikbaar worden gesteld, wat het systeem toegankelijk maakt voor iedereen.

Meer voordelen van bekabelde sluitsystemen?

  • Betrouwbaarheid: bekabelde systemen zijn betrouwbaarder dan batterijsystemen, omdat ze niet afhankelijk zijn van de levensduur van batterijen
  • Onderhoudsgemak: met bekabelde systemen is er minder onderhoud nodig, aangezien er geen batterijen zijn die regelmatig moeten worden gecontroleerd of vervangen
  • Duurzaamheid: bekabelde systemen hebben een langere levensduur en verminderen de afvalproductie in vergelijking met batterijsystemen
  • Beveiliging: bekabelde systemen bieden een hoger niveau van beveiliging. De bezettingsgraad kan worden beheerd, wat het risico op diefstal vermindert én het toegankelijker maakt

Met nieuwe sloten waren de lockers nog niet klaar voor hergebruik. Het oog wil ook wat, dus de kasten moesten eerst nog worden voorzien van een nieuwe kleur die aansloot bij het interieur van Echo. “De lockers waren rood geverfd, maar wit was uiteindelijk de kleur die ze moesten hebben”, licht Niels toe. “Ze moesten volledig worden ‘ontlakt.’ Daarvoor zijn de kasten allemaal geweekt in een bad, waarna de rode verf losliet en de lockers weer helemaal terug waren bij de basis. Daarna zijn ze volledig wit gespoten, waardoor ze er helemaal nieuw uitzagen. We plaatsten de nieuwe sloten en verborgen de elektronica boven op de kast onder een schuine plaat. Het is prachtig om te zien hoe een oude locker met de juiste aandacht volledig nieuw lijkt.”

Na deze flinke metamorfose zijn de kasten geïnstalleerd op hun nieuwe plek, en is de laatste afwerking in samenwerking met de interieurbouwer uitgevoerd. Ze zijn niet meer te herkennen en klaar om weer jaren mee te gaan! “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker op ROC’s, hogescholen en universiteiten. De projecten met Royal Ahrend en TU Delft zijn een heel mooi voorbeeld van hoe dit op verschillende manieren kan: nieuwe lockers gemaakt van duurzame materialen met oog op de toekomst, of oude lockers verbeteren en hergebruiken”, stelt Niels.

Productblad Locker Zero

Een succesvolle, duurzame samenwerking

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor lockers op jouw onderwijsinstelling of verdienen je huidige lockers ook een upgrade? Aarzel niet om contact met ons op te nemen of vrijblijvend een offerte aan te vragen!