Maatwerk lockers op gloednieuwe school: OBS Vleuterweide

The key to explore

Van architectentekening naar kleurrijke basisschool: OBS Vleuterweide in Utrecht opende in 2023 haar deuren van een gloednieuw pand. Het schoolgebouw vormt een bruisende leeromgeving voor ongeveer 300 kinderen. Waar het voor de basisschool begon met sleutels tot een nieuw pand, bieden wij de leerlingen dagelijks the key to explore met nieuwe lockers. Op maat gemaakt voor de nieuwe schoolomgeving!

Architecten en lockers?

De bouw van een nieuw pand start bij de nauwkeurige blik van de architecten. Zij staan immers voor de uitdagende taak om een inspirerende en functionele leeromgeving te creëren. Een cruciaal onderdeel is natuurlijk de vraag: waar bergen leerlingen hun jassen en tassen op? OBS Vleuterweide koos niet voor traditionele kapstokken, maar gemakkelijk te gebruiken lockers. Dit zorgt niet alleen voor orde, maar geeft ook een rustige uitstraling in de nieuwe schoolomgeving.

Het was aan de architecten om ruimte te creëren voor de lockerkasten en aan ons om hier passend advies over te geven. Want met welke afmeting houd je rekening als het gaat om kluisjes voor 300 leerlingen? Hiermee waren wij al in de tekenfase bij het nieuwe schoolpand betrokken. “Want het gaat hier niet om standaardafmetingen”, vertelt commercieel directeur Niels. “Lockers in de onder- en middenbouw moeten andere hoogtes hebben dan die op de bovenbouw, zodat iedere leerling er toegang tot heeft. Dat vraagt om lockers met afwijkende maten. Een maatwerk product waarmee rekening is gehouden in het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw.”

Perfect passende basisschoollockers

In het interieur van het nieuwe pand zijn nissen ingebouwd, speciaal ontworpen om lockers in te plaatsen. Na ons advies over de afmetingen, mochten wij de kasten ook leveren. “Dit geeft nog geen garantie dat ze passen zoals wij in eerste instantie ingeschat hebben”, licht Niels toe. “Het kan zo zijn dat afmetingen na de bouw van het pand bijvoorbeeld nét 2 cm afwijken. Wij hadden intensief contact met de binnenhuisarchitect en gingen de nissen daarom nog eens nauwkeurig nameten. We moeten wel 100% zeker weten of de lockerkasten daadwerkelijk passen. En dat was het geval!”

De juiste keuze voor de Utrechtse basisschool is de SFD-lockerkast. Een speciale basisschool locker: gemaakt van staal en eenvoudig in gebruik voor de leerlingen. “Wij houden rekening met de gebruiker van de lockers. Op een basisschool is het bijvoorbeeld niet nodig om kluisjes te vergrendelen met sleutels of codes. Daarom is er gekozen voor een uitvoering met een eenvoudige kruk”, aldus Niels. Nog een belangrijke reden om voor deze locker te kiezen, was de mogelijkheid om de hoogtes aan te passen naar afwijkende afmetingen tegenover standaardproducten. “En dat is waarom wij het fijn vonden om al in de tekenfase betrokken te zijn geweest: de architecten hadden de nissen helemaal ingetekend op basis van de door ons geadviseerde maatvoeringen.”

Van tekening naar werkelijkheid

“Er was sprake van een strakke deadline”, vertelt Noortje Willems, directeur van OBS Vleuterweide. “Na de meivakantie was de grote opening, dus alle lockers moesten dan klaarstaan voor gebruik. Sonesto heeft alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat alle 392 lockers voor de deadline op hun plek stonden. Het ziet er heel netjes uit!” De lockers passen met de kleuren en afmetingen naadloos in de ruimte: bijna alsof de school om de lockers heen is gebouwd. “Mooi om te zien hoe het begon bij een tekening en het nu daadwerkelijk allemaal op zijn plek staat”, vult Niels aan.

Lockers op basisscholen? Een opkomende trend

De klassieke garderobes zijn een bekend gezicht op basisscholen. Toch zijn lockers ook in opkomst. Niels licht toe waarom hier vaker voor wordt gekozen: “Schoolomgevingen kunnen best druk zijn. Jassen worden opgehangen, er valt wat op de grond of er wordt iets vies. Lockers zorgen voor rust in de ruimte omdat spullen er netter in opgeborgen kunnen worden. Wanneer je kiest voor één kleur, geven lockerkasten ook een neutrale uitstraling. Een trend die wij bijvoorbeeld zien in schoolinterieurs. Kinderen vinden het daarnaast leuk om een eigen kluisje te hebben om bijvoorbeeld hun broodbakje in op te bergen.” Dit neemt natuurlijk niet weg dat kapstokken ook praktisch zijn. “Een combinatie is mogelijk. Zo leveren wij bijvoorbeeld ook garderobes zodat kinderen zelf kunnen kiezen tussen kluis of kapstok.”

✓ Overzichtelijk                 ✓ Passend in het interieur           ✓ Veilig

Sonesto x architectenbureaus

“Wij denken vanuit de wens van de klant. Niet vanuit wat de leverancier klaar heeft staan. Zijn er afwijkende maten nodig? Dan zorgen wij ervoor dat de juiste locker wordt ontwikkeld. En dat noem ik onze flexibiliteit”, vertelt Niels.

Klantspecifieke lockers zijn niet alleen prettig voor de onderwijsinstelling, maar ook voor architectenbureaus. Staal, hout of kunststof? Afwijkende hoogte- en/of breedtematen? De architect heeft alle ontwerpvrijheid en hoeft daarmee zijn visie op het project niet los te laten. “En daar komt onze expertise kijken”, vult Niels aan. “Als er op papier iets is bedacht wat toch niet realistisch is, dan hebben wij een adviserende rol. Bijvoorbeeld wanneer er meer rekening gehouden moet worden met de hoeveelheid speling per kast. Van begin tot eind hebben wij veel samengewerkt met het architectenbureau voor OBS Vleuterweide. Wij vulden elkaar goed aan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen!”

Lockers op jouw school?

Van tekentafel tot resultaat: wij kijken met plezier terug op deze samenwerking met OBS Vleuterweide! Ook lockers op jouw school of benieuwd naar de opties? Wij bespreken met jou de mogelijkheden voor een (maatwerk) locker of bekijk hier alvast de mogelijkheden!

Direct een offerte aanvragen? Dat doe je hier.

 

OBS Vleuterweide is onderdeel van SPO Utrecht