ShortStay lockers
voor volledige focus

Shortstay lockers kunnen helpen bij het creëren van duidelijkheid bij leerlingen over telefoongebruik in de klas.

Mobiele telefoons zijn vanaf 1 januari 2024 niet langer toegestaan in de klas. Met die richtlijn komt het ministerie van Onderwijs en de gehele onderwijssector. Mocht de richtlijn niet voldoende werken, dan kan er nog altijd overgegaan worden tot een wettelijk verbod.

Het ministerie van Onderwijs onderzocht de afgelopen maanden of er een landelijk verbod moest komen op mobiele telefoons in de klas. De richtlijn gaat in per 1 januari 2024. Aan de zogeheten richtlijn verbindt iedereen zich die in de sector werkt, van onderwijsbonden tot leerlingraden.

 

En nu?

Telefoons zouden straks alleen nog toegestaan zijn als er een medische noodzaak is, bijvoorbeeld bij een diabetespatiënt die suikerwaarden moet meten. Hoog tijd dus om je te laten informeren over de mogelijkheden van telefoonlockers.

 

mobiel hotel

Beinvloeden van de sfeer

Op diverse scholen in Nederland is al een telefoonverbod ingesteld. Geen telefoons betekent in veel gevallen betere cijfers. Maar ook de sfeer op scholen verandert. De leerlingen zitten niet meer de hele dag op hun telefoon maar maken meer tijd voor elkaar. Er worden gesprekken gevoerd of spelletjes gedaan. De sfeer is veel positiever, gemoedelijker en gezelliger.

Laat je informeren over lockers

Ook in andere landen

Wereldwijd speelt het vraagstuk over de voor- en nadelen van mobiele telefoons tijdens de lessen. Buitenlandse onderzoeken liegen er niet om: de voordelen van een telefoon op school wegen niet op tegen de nadelen. In 2010, toen apps als TikTok en Instagram nog niet of net bestonden, spraken onderzoekers met Amerikaanse scholieren. De leerlingen die het meest op sociale media zaten, scoorden het laagst bij de eindexamens.

Op sommige scholen in het Verenigd Koninkrijk geldt al een algeheel telefoonverbod. Dat had positieve gevolgen voor de resultaten: bijna de helft van de leerlingen haalt hogere cijfers sinds het verbod, bleek uit een representatief onderzoek in 2016.

mobiel hotel

Politieke feitjes

Telefoons verbieden of niet? Het is al jaren een politiek vraagstuk. In 2018 start PVV-Kamerlid Harm Beertema de discussie. Hij pleit dan voor een volledig verbod op mobiele telefoons. De motie die Beertema hiervoor indient, haalt het niet. Alleen PVV, FVD en 50Plus stemmen voor.

Afgelopen november sluit ook CDA’er René Peters zich aan bij de voorstanders van een verbod. Begin februari dit jaar kondigt minister Wiersma aan met scholen te gaan praten. Dit onderzoek leidt in juli 2023 tot een verbod op de mobiele telefoons in de klas. Deze richtlijn gaat in per 1 januari 2024.

Meer over het GSM hotel

De telefoontas

In veel klassen kom je ze al tegen, de telefoontassen. Een soort organizer met 30 genummerde vakken. Iedere persoon heeft zijn/haar eigen vakje voor de mobiele telefoon. Zo kunnen leerlingen tijdens de les niet gestoord worden door hun mobiel maar houden ze er wel zicht op.

De shortstay locker biedt deze mogelijkheid ook. De tas is in dit geval vervangen door een robuuste stalen lockerkast die door de docent afgesloten kan worden. Werken er leerlingen aan opdrachten in andere ruimtes of wisselen leerlingen tijdens een les van klas ivm een project, dan hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun mobiele telefoon. Deze zit namelijk veilig achter slot en grendel. Dat geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen, waardoor de volledige focus bij de les of het project kan blijven. De telefoontassen blijven hierin ver achter, iedereen die het lokaal binnenkomt kan onverhoopt een telefoon uit een vakje halen.

 

Nog meer voordelen

Omdat staal en telefoons niet echt elkaars beste vrienden zijn, denk aan beschadigingen door verschuiving oid, hebben de shortstay lockers iets extra’s tov gewone kluisjes. De bodem van ieder telefoonvakje is voorzien van een zachte afwerking, eigenlijk een soort vloerbedekking. Dit voorkomt krassen of beschadigingen op de smartphones.

Daarnaast is ieder vakje voorzien van een soort brievenbusgleuf. Leerlingen die te laat in de les komen, nadat de docent de shortstay locker al heeft afgesloten, kan geruisloos zijn/haar telefoon in een lockervakje schuiven. Ieder vakje is voorzien van een transparant gedeelte van het deurtje, zo kun je eenvoudig zien of er al een telefoon ligt in een vakje.

De sluiting

Iedere ShortStay locker kan worden afgesloten met een centrale deur. Deze deur kan op slot. Je kunt hier kiezen voor een mechanische sluiting (een slot met een sleuteltje) of een pincode sluiting (je toetst een code in op het slot). Zowel de sleutel als de pincode is in het beheer van de docent, zodat hij/zij de veiligheid van de smartphones in de ShortStay locker kan waarborgen.

 

Technische specificaties

Iedere ShortStay locker wordt geleverd in de kleur licht grijs (RAL9002).

  • Afmeting totale kast:  700mm (h) x 400mm (b) x 180mm (d)
  • Afmeting vak:  62mm (h) x 109mm (b) x 155mm (d)
  • Materiaal: staal
  • Sluitsysteem:  sleutel slot of pincode slot
  • Aantal vakken per kast:  30
  • Totale gewicht:  7 kg
  • Montage:  wordt bevestigd aan de muur

 

Ook voor op kantoor

Natuurlijk kun je de shortstay locker ook perfect inzetten in kantoor omgevingen. Het is bijvoorbeeld een ideale oplossing als je een mobielvrije zone creëert tijdens vergadering en overleggen of voor het creëren van stilte werkplekken.

En anders? 

Naast de shortstay locker heeft Sonesto nog tal van mogelijkheden voor het veilig opbergen van mobiele telefoons. Laat je informeren door onze accountmanagers of vraag vrijblijvend een offerte aan.